Det här med visum till USA

Jag hade ingen aning om hur det fungerade med visum när jag och min pojkvän väl bestämt oss för att åka till USA. Det kom lite som en överraskning när folk började fråga oss om det. I och med att jag bara har rest i Europa där man inte behöver ha visum för att komma in i länderna. Nu behövde vi plötsligt ett tillstånd. Det var ju inte så att visum var något totalt främmande för mig, jag visste vad det var men inte hur man skaffade det. Så det första jag gjorde var så klart att söka på nätet, vilket är ett tips. Det finns massor av sidor som förklarar hur det går till och länkar till de olika flygbolagens krav och så vidare. Jag hittade till slut en sida på internet som svarade på alla frågor jag hade vilket hjälpte oss en hel del. Och det vi googlade fram kom också lite som en överraskning- vi behövde tydligen inget visum.

%d0%b0%d0%b2102

Inget visum, vad nu?

Det som behövs är ett inresetillstånd, ett så kallat ESA. Det är bra för din egen skull om du gör det ett par dagar innan resan, helst i samband med att du bokar resan. Ansökan om tillståndet måste nämligen gå igenom kontroller och det kan ta tid innan du får det godkänt. Det är massa konstiga frågor som du måste fylla i, vad din arbetsgivare heter till exempel. Jag och min pojkvän tyckte att det kändes lite överdrivet och började skämta om vilka frågor som skulle komma upp och hur personliga de skulle kunna vara. För det kändes verkligen som att de ville kontrollera allt, men var det nödvändigt för att resan skulle bli av så var det bara att gå med på det.

Du ska göra ansökan absolut senast 72 timmar före avresa, men det är som sagt ett hett tips att göra det tidigare, så du slipper oroa dig för att de inte svarar direkt. Alltid bäst att vara på den säkra sidan så att säga.

Hur fixar jag ESTA?

Enkelt, sök på:  https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ eller sök på visum och ESTA om du är intresserad av att veta mer. Du kan välja om du vill ha visum eller ESTA, du behöver inte båda.

De viktigaste punkterna som gjorde att vi till slut kunde ta oss in i landet var att:

  • Fylla i internetformuläret via länken jag postade till ESTA.
  • Kolla så att ditt pass har minst sex månaders giltighet efter det datum du lämnar landet – annars kommer du inte in.
  • När du väl får ditt ESTA räcker det i två år till skillnad från visum som är tidsbegränsat.
  • En ansökan om ESTA kostar 14 dollar och du betalar online.

När det väl är dags för resan

%d0%b0%d0%b2101Jag hoppas att mitt inlägg var till någon hjälp. Vi hade turen att få våra formulär godkända på momangen, även om vi var lite nervösa över om vi fyllt i rätt eller missat något. Så ett hett tips är som sagt att ta tid på sig. Det är över lag ett bra sätt att tänka på när man reser, för man vet aldrig vad som kan dyka upp.

Lycka till och ha en fantastisk resa!