Universal Studios Hollywood

Universal Studios Hollywood är en filmstudio belägen i ett stort företagsområde i den Kaliforniska staden Los Angeles på USA:s västkust. Den från TV-kända figuren Hacke Hackspett är denna klassiska nöjesparks maskot och frasen ”The Entertainment Capital of LA” brukar ofta ses som en officiell slogan för Universal Studios.

Det ursprungliga syftet med Universal Studios Hollywood var att erbjuda turister (och så klart även lokala invånare) speciella turer inne i Universal Studios äkta uppsättningar. Idag finns Universal Studios även i Florida, Japan, Singapore, Dubai och Sydkorea – men den första var just Universal studios Hollywood i Los Angeles.

Attraktionerna på nöjesparken ändras med tiden, men några av de stående attraktionerna man inte får missa under besöket på Universal Studios Hollywood är bland annat Waterworld Stunt Show, Blues Brothers och The Simpsons Ride.

Hollywood Walk of Fame

Precis som namnet avslöjar handlar detta om ett promenadstråk som går längs Hollywood Boulevard och Vine street i det kändistäta området Hollywood i Los Angeles. Walk of Fame är själva trottoarerna längs dessa nämnda gator och de har särskilda stenar i kvadratisk form tillverkade i marmor. Walk of Fame påbörjades 1958 och hade i slutet av 2016 hela 2594 stjärnor längst med promenaden.

Varje sten har en röd femuddig stjärna som ligger mot svart bakgrund och visar vem personen är som stenen hedrar. Precis där de två gatorna korsar finns en särskild hedrande stjärna för alla astronauter från Apollo 11.

Förutom stjärnan med namnet på den hedrade personen finns även en särskild symbol som indikerar vilken bransch personen tillhörde. Hollywoods handelskammare är det som utser vilka som gjort sig förtjänt av att finnas med på Walk of Fame. De olika branschsymbolerna är filmkamera för film, TV-apparat för TV, radiomikrofon för radio, komedi/tragedimask för live teater samt grammofonskiva för musik.

Getty center

Getty center är ett enormt centrum för art beläget i Brentwoodområdet i Los Angeles. Det har varit öppet för allmänheten sedan 1997 och det nämns att säga att där förutom konstmuseum även finns ett forskningsinstitut, en konservatorenhet, Gettystiftelsen och organisationen J. Paul Getty Trust som är både verksamhetsdrivare och ägare av Getty centret. Två bergskammar har bland annat blivit använda av den kände arkitekten Richard Meier och där utöver finns centrets konstgallerier. Centrets arkitektur består av betong -och stålbyggnader klädda med antingen aluminium eller travertin-marmor.

Gettycentrets område är beläget i sköna omgivningar med bland annat flertalet fontäner och även ett uppspelande ljud som harmoniserar hela upplevelsen. Det är konstnären Robert Irwin som står för skapandet av den vackra trädgården (central garden) i centret.

J. Paul Getty museum erbjuder sina besökare en imponerande samling av bildkonst, skulptur och konsthantverk från Europa samt fotografier från 1800- och 1900 talet.

När du besöker Getty centret har du tillfället att se Arii Matamoe av Paul Gaugin från 1892, Irisar av den store konstnären Vincent Van Gogh samt en kopia av ett kungligt porträtt av Ludvig XIV, gjort av Hyacinthe Rigauds verkstad strax i början av 1700-talet.